Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

ΟΙ ΒΡΥΣΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ!!

Δείγμα των πολλών πηγών που υπάρχουν στο χωριό μας σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο σημαντικές βρύσες της Ιστρίου οι οποίες στο πέρασμα του χρόνου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων.Η καθεμία έχει την δική της ιστορία και το δικό της μύθο (για τις παλαιότερες) και εξακολουθούν να ομορφαίνουν έστω και κάποιες απ'αυτές εγκαταλελειμμένες ξεχωριστά σημεία του χωριού μας.
ΒΡΥΣΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ-Κατασκευάστηκε το 2007.Προσφορά ενός μουσουλμάνου στο μοναστήρι.
ΒΡΥΣΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΩΤΙΑΔΗ-Κατασκευάστηκε το 1992 και χρησιμοποιείται για ύρδευση.Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του τέως Υπουργού Στέλιου Κωτιάδη.
ΚΑΤΩ ΒΡΥΣΗ-Κατασκευάστηκε επί Ιταλοκρατίας. Είναι μια από τις παλαιότερες βρύσες του χωριού μας και χρησίμευε στην ύδρευση, άρδευση και στο πλύσιμο των ρούχων.
ΚΕΙΠΕΡΑ ΒΡΥΣΗ-Χρησιμοποιείται μόνο για άρδευση.
ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΗ-Χτίστηκε επί Ιταλοκρατίας.Είναι μια από τις παλαιότερες βρύσες του χωριού μας και ονομάστηκε έτσι διότι ήταν δίπλα στο σπίτι του Παναγιώτη Παιντίρη(Παναής).Η παλαιά βρύση γκρεμίστηκε στην διαπλάτυνση του δρόμου και στην θέση της κατασκευάστηκε η βρύση της φωτογραφίας μας.
ΠΑΝΩ ΒΡΥΣΗ-Χτίστηκε επί Ιταλοκρατίας και χρησίμευε στην ύδρευση, άρδευση και στο πλύσιμο των ρούχων.
ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ- Χτίστηκε το 2003 από ομάδα εθελοντών απ' όλο τον κόσμο.
ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΑΚΙ-Χτίστηκε το 1992 και χρησιμοποιείται για ύδρευση. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Κυριάκου Μανουσάκη.
ΒΡΥΣΗ ΑΓΙΟΥ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΥ-Κατασκευάστηκε το 1946 και χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της εκκλησίας.
ΚΡΗΝΗ ΜΙΧ.ΓΑΡΙΔΑΚΗ-Κατασκευάστηκε το 2003 από τον Φιλοσοφικό Όμιλο Τελχίνες προς τιμήν του αδικοχαμένου μας συγχωριανού Μιχάλη Γαριδάκη.Χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση του εθίμου "Αφάλες".

1 σχόλιο:

kikits@ είπε...

ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ:)